26.4.2017

Äidinkielen oppitunnilta poimittua: "Itsenäisyys on vapautta olla itsenäinen"


6.12. on aina se päivä vuodesta, kun siniristilippu kiskotaan salkoon ja telkkarissa julkkikset vastaavat kysymykseen: ”Mitä se itsenäisyys nyt sitten merkitseekään?” Vastaukset ovat varmasti hyviä, mutta joko vain puolittaisesta keskittymisestä, kypsymättömästä ajattelusta tai faktatiedon puutteesta johtuen on niistä jäänyt ympäripyöreä mielikuva.


Kerran kuunnellessani laulua ”Veteraanin iltahuuto”, vanhojen sotaveteraanien laulamana, pysähdyin kuitenkin todella miettimään. ”Ylväänä Karjalan heimo/ tuskansa kantanut on. / Maaäiti suojaansa sulkee,/ vartija poissa jo on.” Liian usein, tai oikeastaan aina tähän asti, olen pitänyt maamme itsenäisyyttä itsestäänselvyytenä. Mutta sitä se ei ole, missään nimessä.

Nuoren näkökulmasta sata vuotta tuntuu pitkältä ajalta. Maailmanhistoriassa se on kuitenkin verrattain lyhyt ajanjakso. Harvoin tulee pohdittua, millaista elämä olisi ilman Suomen itsenäistymistä. Kiitollisuus ensiluokkaisista elinoloista, arvostus maata puolustaneiden kärsimyksestä ja kunnioitus suomalaisuutta kohtaan unohtuvat usein arkisessa kiireessä. Kuitenkin siellä, arkisessa kiireessä, näkyy myös itsenäisyyden merkitys. Meillä on oma kulttuuri ja tavat tehdä asioita. Saamme saunoa kesät talvet, saamme vältellä small talk -tilanteita ja saamme juhlia torilla joka kerta, kun Suomi on mainittu maailmalla. Se, että jokapäiväisessä elämässämme arvostetaan sisukkuutta, rehellisyyttä ja tervettä järkeä, on myös itsenäistymisemme tulosta.
Jos mietitään, miten sata vuotta sitten tapahtunut itsenäistyminen näkyy nykypäivänä, on katseet käännettävä meihin nuoriin. Mitä se merkitsee lukiolaiselle, joka ei ole koskaan nähnyt sotaa? Itse koen vahvasti, että itsenäisyyden suurin merkitys nuorelle on tunne, että kuuluu johonkin. Suomalaisten oma maa antaa meille mahdollisuuden juurtua ja saada turvallinen perusta elämälle. Ja tämä juurtuminen on tärkeää, sillä omien arvojen tiedostaminen on tärkeää, sillä omien arvojen tiedostaminen antaa pohjan, joka mahdollistaa myöhemmin myös erilaisten näkökulmien ymmärtämisen ja tutkimisen. Onhan meillä jotain, johon verrata. Itsenäisyys tarjoaa siis nuorelle turvallisuudentunteen siitä, että minä kuulun johonkin, minulla on paikka tässä maailmassa, minusta huolehditaan, minulla on väliä. Ei siis mikään pieni juttu.
Suomen itsenäistyminen voidaan nähdä myös esimerkkinä kasvavalle sukupolvelle. Suomen puolesta taistelleet tekivät valtavan työn ja osoittivat, että asenteella ja yhteistyöllä on suuri merkitys. Esimerkkinä siis meille, ettei koskaan kannata luovuttaa, sillä joskus pienikin voi olla voittaja. Itsenäisyys saa näin suuren symbolisen merkityksen uhrautumisen ja yritteliäisyyden puolesta, mikä vaikuttaa myös meidän nuorten elämään. Ajattelemme, ettemme halua, että sotaveteraanien työ oli turhaa ja maamme puolesta kuolleet unohdetaan. Esimerkin voima on ihmeellinen, kun vain ymmärrämme sen.
Satavuotissyntymäpäiväänsä juhlistava kansakunta, Suomi, on tässä. Ympärillämme. Oma kieli, oma lippu, oma koti ja yhteiskunta kasvattavat nuoria tähän maailmaan. Se, että maamme ei ole toisten alaisuudessa, antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa omiin asioihimme. Se antaa vapautta. Se antaa vastuuta. Se antaa eväät elämään. Siksi olisikin tärkeää, että me nuoret osaisimme ja muistaisimme olla kiitollisia isänmaastamme.
Itsenäisyyden korostaminen ei tarkoita muukalaisvihaa tai eriarvoisuutta, vaan oman maamme kunnioittamista sekä arvostusta. Ja onhan meillä aihettakin arvostaa, sillä itsenäisyys on lopulta se, joka antaa meille vapauden olla juuri me. Sukupolvesta toiseen. ”Taattoa muista sä silloin/ askel jo uupunut on./ Lapset ja lastenne lapset/ teidän nyt vuoronne on.”

Annaliina Käkelä 15A